# MAHTOMEDI SCHOOL DISTRICT

#### M E M O R A N D U M

**DATE:** September 25, 2017

**TO:** Dr. Mark Larson, Superintendent

**FROM:** Bill Menozzi, Director of Business Services

**RE:** Transportation Update

At the August 31, 2017 School Board meeting we discussed school start times and the District transportation impact of changing start times. Administration had the opportunity to meet with K-12 Transportation and Minnesota Central to discuss different scenarios and the financial impact of each scenario.

CURRENT START/END TIMES			
	START TIME	END TIME	DURATION
SECONDARY	8:00	2:30	6.5 HOURS
OH ANDERSON	9:05	3:25	6 HRS, 20 MIN
WILDWOOD	9:15	3:35	6 HRS, 20 MIN

In order to keep increases in transportation costs minimal, we would need to keep a minimum of 1:05 between start times at the secondary buildings and start times at the elementary schools. 1:05 between start times allows for the two tiered bus routing system at our current bus routes and bus loads.

In no particular order, below are 3 possible start time scenarios as discussed with Minnesota Central and K-12 Transportation.

SCENARIO #1 "FLIF	SCENARIO #1 "FLIPPING"			
	START TUNE	END TIME	DURATION	
SECONDARY	9:00	3:45	6.75 HOURS	
OH ANDERSON	7:45	2:05	6 HRS, 20 MIN	
WILDWOOD	7:55	2:15	6 HRS, 20 MIN	

### Positives of Scenario #1:

- Achieves later start time for secondary students in accordance with sleep study
- 15 minute longer day at secondary building
- Minimal (if any) cost increases from current busing contract and routing parameters

## Negatives of Scenario #1:

- End time at secondary buildings pushed back to 3:45. School activities, students getting out early for activities
- Daylight issues for outdoor fall sports with delayed start times
- Elementary students picked up as early as 6:35 a.m. in order to keep two tiered routing system

SCENARIO #2 "FLIPPING OPTION 2"				
	START TUNE	END TIME	DURATION	
SECONDARY	8:45	3:30	6.75 HOURS	
OH ANDERSON	7:30	1:50	6 HRS, 20 MIN	
WILDWOOD	7:40	2:00	6 HRS, 20 MIN	
SCENARIO #3 "FLI	IPPING OPTION	13"		
	START TUNE	END TIME	DURATION	
SECONDARY	8:30	3:15	6.75 HOURS	
OH ANDERSON	7:15	1:35	6 HRS, 20 MIN	
WILDWOOD	7:25	1:45	6 HRS, 20 MIN	

SCENARIO #4 "COMPRESSING"			
	START TUNE	END TIME	DURATION
SECONDARY	8:30	3:15	6.75 HOURS
OH ANDERSON	7:35	1:55	6 HRS, 20 MIN
WILDWOOD	7:45	2:05	6 HRS, 20 MIN

## Positives of Scenario #4:

- Achieves desired 8:30 start time at secondary building
- 15 minute longer day at secondary building
- Achieves later start time for secondary students in accordance with sleep study

# Negatives of Scenario #4:

- Cost: Compressing the two tiered system would cause a need for an estimated 6 additional routes at an estimated cost of \$330,000
- Elementary students picked up as early as 6:25 a.m.

SCENARIO #5 "PU	CENARIO #5 "PUSH BACK"			
	START TUNE	END TIME	DURATION	
SECONDARY	8:30	3:00	6.5 HOURS	
OH ANDERSON	9:35	3:55	6 HRS, 20 MIN	
WILDWOOD	9:45	4:05	6 HRS, 20 MIN	

#### Positives of Scenario #5:

- Achieves desired 8:30 start time at secondary building
- Minimal (if any) cost increases from current busing contract and routing parameters
- Achieves later start time for secondary students in accordance with sleep study

## Negatives of Scenario #5:

- Does not increase academic day at secondary buildings
- Elementary academic day ends at 3:55 and 4:05