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March 22,2017

Mr. David Campbell
Superintendent of Schools
Kalamazoo Regional Educational

Service Agency
1819 East Milham Avenue
Portage, Michigan 49002-303 5

Re: Intermediate School District Biennial Election

Dear Mr. Campbell:

In accordance with your request, the enclosed documents are provided for your review. Please

contact me with any questions, suggestions or alterations you wish to make to any of the documents.

As you know, Section 614 of the Revised School Code requires that the constituent boards'

resolutions for designating a representative must be considered at not less than one public meeting

before adoption. The requirement is a "meeting," not a "hearing." In addition, there is no required

lapse of days between the first public meeting and the meeting at which the representative resolution

is to be adopted, which resolution must \nclude the local board's designation of the candidate or

candidates to be voted on in the first ballot. It can therefore be argued that a special meeting called and

held prior to the commencement of the regular board meeting on the same night would be in technical

compliance with the "public meeting" requirement. However, I recommend that, whenever feasible,

the first public meeting be one designated for the April board meeting or the first regular meeting in

May, if such meeting occurs prior to May 15, 2017 .The second meeting adopting the resolution cannot

take place until on or after May 15, 2017 (21 days before the election).

I recommend two meetings: the first to consider the representative to be appointed, and the

second to approve the representative and to designate the board's choice ofcandidate for each position

to be filled on the intermediate school board (note comment on calendar). If the board concludes that
only one meeting is necessary, disregard the enclosed resolution entitled "Resolution to Consider

Designation of Electoral Representative for the June 5,2017 Biennial Election".

I recommend that each constituent district appoint an alternate representative to serve in the

eventthe designated representative is not able to attend the June 5,2017 election.

The deadline for a candidate to file a nominating petition or the filing fee with the intermediate

school district's election coordinator (county clerk) is 30 days before June 5, 2017.The county clerk
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shall prepare the ballots. Since the 30th day falls on a Saturday (May 6), it is our opinion that the

deadline moves forward to Monday, May 8,2017.It is a general principle in this state that where a

deadline date falls on a Saturday, Sunday or legal holiday, the deadline date moves to the next secular

date (Monday, May 8,2017).

The names of the qualified candidates may not all be known until after May 8,2017 .It is not

necessary, however, to know the names of the candidates at the first public meeting to consider the

resolution to designate the school district's election representative. [t is, however, essential that the

candidates be known when finally adopting the appointment of the representative and designating the

candidate or candidates for which the representative's vote is to be initially cast. Again, I encourage

the 'oRecommended" filing of the constituent board resolution; however, this is not a statutory

requirement and may be removed from the notice.

Please note that the secretary of the intermediate school board is statutorily required to send

notice by certified mail of the time and place of the electoral meeting at which the board members will
be selected. That notice is to be sent to the secretary ofeach constituent district at least l0 days before

the meeting.

As you also know, there are restrictions on the eligibility of the candidates. No more than two
seated board members shall be from the same school district, unless there are fewer districts than there

are positions to be filled. Section 612 also provides thatnot more than three members of the ISD Board
may be serving at the same time as a member of a constituent school board or board of directors of a
public school academy.

Also enclosed is a calendar of deadlines for the election.

Very truly yours,

THRLIN LAW FIRM, P.C.
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Jeffrey J. Soles
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