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SOUTH SAN ANTONIO ISD 
  
 
Amended Article 2 of Board Operating Procedures 
 
 
 
2.  Conducting Board Meetings 
 
2.1 APPOINTMENT OF SERGEANT-AT –ARMS 
 

The Chief of Police of the South San Antonio ISD Police Department is designated as the 
Sergeant-at-Arms of the South San Antonio ISD Board of Trustees.  The Sergeant-at-Arms shall 
attend all meetings of the South San Antonio ISD Board of Trustees and all meetings on Board 
Committees appointed under Board Policy BDB (Local).  In the absence of the Chief of Police, 
the Chief may appoint one or more officers of the South San Antonio ISD Police Department to 
serve as deputy Sergeants-at-Arms of the South San Antonio ISD Board of Trustees.   
 
 
2.2 DUTIES OF SERGEANT-AT –ARMS 
 

It shall be the duty of the Sergeant-at Arms to keep order and proper decorum during the 
course of meetings of the South San Antonio ISD Board of Trustees and the meetings of its 
Internal Committees in accordance with the duties set forth below.  In performing the duties of 
his or her office the Sergeant-at Arms or as the case may be Deputy Sergeants-at Arms shall be 
under the direction of the presiding Officer of the Board or Internal Committee meeting, and 
shall faithfully carry out such directives as are given by the Presiding Officer during the course 
of the meeting.   
 
2.3  APPLAUSE, OUTBURSTS, OR DEMONSTRATIONS BY AUDIENCE 
 

No outburst or other demonstration by any spectator shall be permitted during the course 
of a meeting. 
 
  
2.4 NOTE OF RULING 
 

After repeated warnings to persons in the audience to refrain from demonstrating, the 
Presiding Officer may direct the Sergeant-at-Arms to remove the offending individual from the 
meeting room.   
 
2.5 SANCTIONS FOR OBSTRUCTING PROCEEDINGS  
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The Board of Trustees or Internal Committee, during its sessions, may direct the removal 
of the offending individual from District premises for  a period of up to 48 hours of any person, 
not a member, for violation of the these rules, for disrespectful and disorderly conduct in its 
presence, or for obstructing any proceeding.  
  
  
2.6 DECORUM AND DEBATE OF TRUSTEES  
 

At all times, Board Members and Superintendent will conduct themselves with the 
utmost professionalism and respect toward one another, toward members of the administration, 
toward employees and toward members of the community. 
 
 
2.7 MEMBERS TO ADDRESS PRESIDENT OR PRESIDING OFFICER 
 
During board meetings, Board Members will not carry on a debate among each other. All 
questions must be directed to the Board President.  When a trustee is about to speak in debate or 
to communicate any matter to the Board or Internal Committee, the member shall address the 
President or as the case may be, the Presiding Officer.  A Trustee who desires to speak on a 
pending question should address the President or Presiding Officer and, having obtained 
recognition, may speak, in an orderly way.   Board Members must be recognized by the Board 
President before speaking. The Board President must recognize each Board Member when a 
Board Member raises his or her hand asking for the floor or asks to be recognized.  
 
2.8 INTERRUPTION OF PRESIDENT OR PRESIDING OFFICER 
 

The President of the Board of Trustees or the Presiding Officer shall not be interrupted 
while putting the question or addressing the Board.  
 
 
2.9 INTERRUPTION OF MEMBER SPEAKING  
 

No Trustee shall interrupt another Trustee who has the floor or otherwise interrupt the 
business of the Board of Trustees or Internal Committee, except for the purpose of making a 
point of order, moving the previous question, demanding that a point of order under discussion 
or consideration be immediately decided.  
 
2.10 RECOGNITION OF TRUSTEES IN DEBATE  
 

When two or more Trustees begin to speak at once, the Presiding Officer shall decide 
which one shall speak first.  
 
2.11 SPEAKING MORE THAN ONCE IN SINGLE DEBATE  
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No Trustee shall speak more than once in any debate concerning a matter for the Board’s 

or Internal Committee’s deliberation until every Trustee desiring to do so shall have spoken and 
no Trustee shall speak more than twice in any one debate. The Board President must recognize 
all Board Members once, such that all Board Members have an opportunity to address each issue 
under consideration, before recognizing Board Members a second time on the same issue under 
consideration, as per Robert's Rules of Order. 
 
 
2.12 QUESTIONS TO STAFF 
 

All questions addressed to the administration or staff must be directed to the 
Superintendent of Schools. The Superintendent, at his or her discretion, may ask administrators 
or staff present at the Board Meeting to address the Board Member who asked the question, to 
the Board as a whole or directly to the Superintendent 

 
2.13 USE OF ELECTRONIC DEVICES PROHIBITED 
 

At no time during a Board Meeting, whether a regular or special called meeting and 
whether in open or closed session, shall a Board Member use his or her cell phone or engage in 
texting. The use of phones or texting demonstrates a lack of respect for the proceedings and may, 
under certain circumstances, even be a violation of the Open Meetings Act. Board Members will 
refrain from private discussions during any Board Meeting whether in open or closed session. In 
the event of an emergency, Board Members will excuse themselves from the meeting to address 
the emergency. 
 
 
2.14 MEMBER CALLED TO ORDER  
 
When a Trustee shall be called to order by the President or by the Presiding Officer, the Trustee 
shall not be allowed to speak, except to the point of order, until the question of order is decided. 
If the decision be in the member's favor, the member shall be at liberty to proceed; if otherwise, 
the member shall not proceed without leave of the Board, or as the case may be the Internal 
Committee.  
 
2.15 REFUSAL OF MEMBER CALLED TO ORDER TO CEASE SPEAKING 
  

Whenever a Trustee is called to order by the President or by the Presiding Officer then in 
the chair and such member fails to cease speaking and be in order but continues disorderly, it 
shall be the duty of the Sergeant-at-Arms and/or the Sergeant's Deputies, upon the direction of 
the President or Presiding Officer to require such recalcitrant Trustee to be in order. Any Trustee 
who persists in disorderly conduct after being warned by the President or Presiding Officer may, 
by motion duly made and carried by a majority of the members present, be removed from the 
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meeting room by the Sergeant-at-Arms and shall be required to purge himself or herself of such 
misconduct. Until such member has purged himself or herself of such misconduct, the member 
shall not be entitled to attend the meeting.  
 
2.16 PUNISHMENT FOR MISCONDUCT  
 
The Board of Trustees may punish any member for disorderly conduct and, with the consent of a 
majority of the elected members, may expel a member for a period of time not to exceed 48 
hours.   


