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BOARD POLICY 
 

1.  No treatment of illness or injury will be permitted in the schools except the 
administration of basic first aid services.  
 
2.  In order to meet the emergency needs of students, at least one person in each 
school will have training in first aid.  
 
3.  The obligation of school personnel to a student during an emergency will continue 

until the ill or injured student has been placed in the care of the parent/guardian or 
medical professional.  
 
4.  The parents/guardians of all students will be asked to shall complete a Student 
Emergency Card Treatment Form at the beginning of each school year which will 
indicate the procedure they wish the school to follow in the event of a medical 
emergency involving their child.  
 
5.  In such extreme emergencies, medical assistance will be sought through 911 
services whether or not parents or guardians can be contacted. 
 
6. The Board authorizes the superintendent to develop procedures in furtherance of 
this policy. 
 
ADMINISTRATIVE PROCEDURE 
1. Definitions  
1.1.  “Parent” means parent(s) or legal guardian(s). 
1.2.  “First aid” is that immediate assistance provided by the best qualified person at 
hand in case of accident or illness. 
 
2.  The principal will provide and maintain an adequately stocked first aid kit in each 
school.  
 
3.  Nonprescription drugs will not be administered at any time by school personnel. 
 
4.  In all cases where the nature of an illness or injury appears serious, the parent or 
guardian will be contacted if possible, and the instructions followed on the Student 
Emergency Card treatment form of the student.  
 
5.  An ill or injured student will not be sent home alone unless the parent or 
guardians have first been contacted and approval granted. The following steps will be 
taken in the care of an ill or injured student: 
5.1. The student should be taken to the school nurse or an administrator; 
5.2. The school nurse or administrator will contact the person or persons listed on the 
Student Emergency Card treatment form for the purpose of having the student taken 
home; or 



5.3. If no one listed on the Student Emergency Card treatment form can be contacted, 
the student will remain at school unless the injury or illness is considered severe 
enough to the extent that it is necessary to contact 911 for emergency assistance. 
 
EXHIBITS 

None 

REFERENCES 

MCA §§ 37-11-71, 41-79-31; No Child Left Behind Act of 2001 

FORMS 

JLC Form 1.0612 Student Emergency Card  
 


