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*PRIVILEGED & CONFIDENTIAL ATTORNEY-CLIENT COMMUNICATION* 

August 16, 2021 

Matt Underwood, Superintendent 
Stephenville Independent School District 
2655 West Overhill Drive 
Stephenville, TX 76401 

Re:  School Board Term Limits  

Dear Mr. Underwood, 

Pursuant to our phone conversation on August 13, 2021, you asked that I research whether the 
Stephenville Independent School District (“District) could impose term limits on its school board 
members. Texas law does not impose term limits on school board trustees, and the attorney general of 
Texas has concluded the Education Code does not authorize a board to adopt term limits. See Tex. Att’y 
Gen. Op. No. KP-196 (2018).  

The attorney general, when asked whether a school board of trustees may establish term limits for board 
members as part of a district’s governance policy, determined Tex. Educ. Code § 11.051(a)(1) assigns 
trustees the duty to “oversee the management of the district.” Further, the law states: (1) “All powers 
and duties not specifically delegated by statute to the agency or to the State Board of Education are 
reserved for the trustees. . ..”; and (2) “The trustees may adopt rules and bylaws necessary to carry out 
the powers and duties provided by Subsection (b).” Tex. Educ. Code § 11.051(b), (d). 

Additionally, it is well-understood that case law recognizes this broad grant of authority gives a school 
board final policy-making authority for its district. See Jett v. Dallas Indep. Sch. Dist., 7 F.3d 1241, 
1245 (5th Cir. 1993). However, case law also acknowledges independent school districts are created by 
the Legislature and trustees only possess “the powers expressly conferred on them by law or necessarily 
implied from the powers so conferred.”  Tex. Roofing Co. v. Whiteside, 385 S.W.2d 699, 701 (Tex. Civ. 
App.—Amarillo 1964, writ ref'd n.r.e.). Accordingly, the question becomes whether a school board has 
the authority to regulate who may run and hold the office of trustee of a district.  

While Chapter 11, Subchapter C of the Education Code grants school boards some discretion as to the 
number of trustees, how trustees are elected, and length of terms of office, no statute delegates authority 
to school boards to establish additional eligibility requirements for the office of trustee. See Tex. Educ. 
Code §§ 11.051(c), 11.052(a), 11.054(a), and 11.059(a). Additionally, Subchapter D provides that a 
school board has a duty to “conduct elections as required by law.” See Tex. Educ. Code § 
11.1511(b)(12). Consequently, while a school board’s grant of authority by § 11.051 is broad, the 
authority to regulate who may run for and hold the office of trustee belongs to the Legislature.  

In sum, term limits add an additional eligibility requirement to run for and hold the office of trustee of 
a district. While a school board has broad authority to oversee the management of its district, the 
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authority to determine eligibility requirements of who may run for the school board rests with the 
Legislature. 

Should you have additional questions moving forward, do not hesitate to contact me.   

Sincerely, 
 
 
 
Felicia Webb 


