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Request to Address the Stephenville ISD Board of Trustees

The Board has set aside a public participation time during open meetings so that citizens may have the opportunity
to address the Board. The Trustees are pleased to listen to opinions and constructive statements that will help
them make informed decisions. Your interest in Stephenville ISD is appreciated and welcome.

In accordance with the Texas Open Meetings Act, Tex. Gov’t Code §551.007, each member of the public who
desires to address the Board regarding an item on an agenda for an open meeting shall be allowed to address the
Board regarding that item before or during the Board’s consideration of the item. The Board will decide the order
of public comment. A public member’s presentation to the Board may not exceed 5 minutes, on a given agenda
item. In accordance with BED (Local) the Board shall allot a reasonable amount of time to hearing persons who
desire to make comments to the Board and may extend time as it deems necessary to give everyone who wishes
to speak to the Board an opportunity to do so. This time may be used for a member of the public to address
different topics with the Board at the same meeting. In other words, the public speaker may reserve time for
different topics if necessary. If a speaker requires an interpreter, the speaker is asked to notify the District in
advance of the meeting, so that a reasonable accommodation may be made. If no interpreter is present and/or
simultaneous translation equipment is not available, the speaker will be allotted twice the amount of time as a
member of the public who does not require the assistance of a translator, on a given agenda item, to address the
Board.

Please be advised that the Board may not discuss or take action on matters that are not properly posted for action
on the Board’s posted agenda.

In accordance with Board Policy BED (Local) the Board will not tolerate disruption of the meeting by members
of the audience.

Public participation time is not intended for the presentation of grievances. The Board will only consider
grievances that remain unresolved after the grievance has been presented through the appropriate Board policy,
and administrative remedies have been fully exhausted. At that time, and consistent with Board policy, such
grievance will then be placed on the agenda. For further information on the requirement for filing a grievance,
contact the Superintendent or a Principal. The District grievance policies may also be found online at
https://pol.tasb.org/Home/Index/449.

1. All requests to address the Board should be turned in to the Board Secretary or designee no later than
fifteen minutes prior to the meeting being called to order.

2. By signing below, I confirm that I have read this form and Board Policy BED (Local) which
located on the back of this form.

Name of Person Making Request:

Address:

Telephone:




I wish to address the Stephenville ISD Board of Trustees about (please be specific):

Signature Date
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Audience participation at a Board meeting is limited to the public
comment portion of the meeting designated for that purpose. At all
other times during a Board meeting, the audience shall not enter
into discussion or debate on matters being considered by the
Board, unless requested by the presiding officer.

At regular meetings the Board shall allot a limited amount of time to
hear persons who desire to make comments to the Board. Persons
who wish to participate in this portion of the meeting shall sign up
with the presiding officer or designee before the meeting begins
and shall indicate the topic about which they wish to speak.

No presentation shall exceed five minutes. Delegations of more
than five persons shall appoint one person to present their views
before the Board.

Specific factual information or recitation of existing policy may be
furnished in response to inquiries, but the Board shall not deliber-
ate or decide regarding any subject that is not included on the
agenda posted with notice of the meeting.

The presiding officer or designee shall determine whether a person
addressing the Board has attempted to solve a matter administra-
tively through resolution channels established by policy. If not, the
person shall be referred to the appropriate policy (see list below) to
seek resolution:

Employee complaints: DGBA
Student or parent complaints: FNG
Public complaints: GF

The Board shall not tolerate disruption of the meeting by members
of the audience. If, after at least one warning from the presiding
officer, any person continues to disrupt the meeting by his or her
words or actions, the presiding officer may request assistance from
law enforcement officials to have the person removed from the
meeting.
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