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A sample order of cancellation and the Certificate of Election can be found on the Secretary of
State’s Web Site at: www.sos.state.tx.us/elections/forms/pol-sub/index.shtml.

Q: What happens if no one files as a candidate for the school board?

An election can be cancelled if no one files for positions up for election. After the election is properly
cancelled, the board will meet to declare that vacancies exist for the positions. These vacancies are
then filled in the usual manner for filling vacancies on the board. See Policy BBC(LEGAL).

Q: When and by whom must the votes be canvassed?

Votes must be canvassed no earlier than the third day (Tuesday, May 15) or later than the
eleventh day (Wednesday, May 23) after the election. The canvass may not be conducted
until the ballot board has verified and counted all provisional ballots, if a provisional ballot has
been cast in the election AND counted all timely received ballots cast from addresses outside the
United States, if a ballot by mail was provided to a person outside of the United States.

Two board members constitute a quorum for purposes of canvassing the election. The canvass must
be done in a properly-posted open meeting, with notice of the canvass posted at least 72 hours
continuously before the canvass is conducted. Please remember that, under the Open Meetings Act,
no other school business can be conducted at this meeting unless there is a full quorum present.

The canvassing authority shall prepare tabulations for the following things:

1. For each candidate
2. Votes FOR each measure

3. Votes AGAINST each measure

Each tabulation should state: (1) the total number of votes received in each precinct; and (2) the sum
of the precinct totals tabulated. Additionally, the tabulation must also include for each precinct the
total number of voters who cast a ballot for a candidate or for or against a measure in the election.

The Secretary of State’s office recommends that the Certificates of Election be issued at the
same time as the canvass. The presiding officer of the canvassing authority prepares the
Certificates of Election.

After the election, Monday, June 11, 2012, is the deadline for filing electronic precinct-by-
precinct returns with the Secretary of State’s office. For more information, contact the Secretary
of State’s office at 800-252-8683.

A good practice for tracking election results from year to year is maintaining an election register.
Keeping past results in a well-organized manner at the district’s offices is an easy way to
memorialize elections cancellations and election results and track term endings for current board
members. Provisions regarding election registers are found in Texas Election Code section 67.006.
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Q: What is the “Statement of Elected/Appointed Officer”? How is it filed?

All elected and appointed officers, including school district trustees, must file a statement
declaring that the officer has not directly or indirectly paid, offered, or promised to give money
or any valuable consideration, including employment, for votes at the election or as a reward for
appointment. The Statement must be kept “with the official records” of the school district. The
Statement can be found at Policy BBB(EXHIBIT).

Q: When and by whom is the Oath of Office administered?

The Oath of Office is found in Article X VI, Section 1(a) of the Texas Constitution. See Policy
BBB(EXHIBIT). The Oath may be administered by a number of public officials, including: a
notary public, a judge, or a justice of the peace. The Oath may be taken only after the Statement
has been signed. The Oath of Office is filed with the president of the board of trustees.

Although it is common practice for newly-elected trustees to be sworn in during a board meeting,
it is not legally required for these trustees to be sworn in during a board meeting or at any
particular time. In fact, each newly-elected trustee may be sworn in by a person authorized to
administer the Oath at any time after the necessary prerequisites have been satisfied.

Q: Do incumbents that have been reelected have to re-file the Statement of Elected/Appointed
Officer and take another Oath of Office?

Yes, the Secretary of State’s office advises that incumbent trustees do need to follow the same
procedures after reelection as newly-elected trustees. Although an incumbent has previously
served on the board, he or she is starting a new term of office and must complete the formal
requirements for the new term.

Q: Can all of this be done at the same meeting?

Yes, it is possible to have new board members take office the night of the canvass, as long as the
proper order of events is followed:

— Election is canvassed at an open meeting;
— Certificate of Election is issued to newly-elected officers;
— Statement of Elected/Appointed Officer is completed;
— Newly-elected officers take the Oath of Office: and
— Newly-sworn officers may assume office.
Many districts issue the Certificates of Election on the night of the canvass, but wait until the

next regularly scheduled board meeting to have the newly-elected board members sign the
Statement and take the Oath of Office.
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Q: When may newly-elected board members assume the duties of office?

A new trustee may assume the duties of office only after he or she has executed the required
Statement and taken the Oath of Office. Until that time, the predecessor trustee continues to hold
office pursuant to the holdover doctrine. See Policy BBC(LEGAL).

Q: When must officers of the board be selected?

Section 11.061 of the Texas Education Code requires that the officers of the board be selected at
the first meeting after the ¢lection and qualification of trustees (i.e., execution and filing of the
required Statement and the Qath of Office). If the president and vice-president are no longer on
the board after the election, the selection of officers is conducted by the person designated in
local policy BDAA. If the district does not have such a policy, the secretary typically conducts
an election of a temporary chair who then conducts the election of a new president; the new
president conducts the elections of the remaining officers. If there is no secretary, then any
board member (such as the most veteran member present) may assume the chair to conduct the
election of a temporary chair who then conducts the efection of a new president.

Reorganization of the board may take place at times other than right after an election. The
attorney general has offered examples of situations that might necessitate reorganization at other
times, such as when an officer of the board resigns and a new officer must be chosen. Op. Tex.
Att’y Gen. No. MW-531 (1982).

TASB’s Leadership Team Services division has developed guidance on Electing Board Officers
that board members may find useful during this process:
wwiw . tash.org/services/lts/resources/documents/archive_documents/ga_electing_bd_officers_upd

ate.pdf.

Q: How, when, and by whom may an election be contested?

Generally, any candidate in an election may contest the election by filing a petition in the
appropriate district court and with the Secretary of State not earlier than the day after election-
day and not later than the 30th day after the date the official result of the contested election is
determined. (The deadline is the 10th day after the date the official result is determined if a
runofT is necessary or will be necessary if the contestant prevails.) The contest may be based
upon allegations that illegal votes were counted, or an election officer or other person officially
involved in the administration of the election prevented eligible voters from voting, failed to
count legal votes, engaged in other fraud or illegal conduct, or made a mistake.
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