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Military Family Leave 
 Certification for Serious Injury or Illness of Covered Servicemember for Military Family Leave 

 
Notice and instructions to the district: 

 
The Family Medical Leave Act (FMLA) provides that a district may require an employee seeking FMLA leave due 

to a serious injury or illness of a covered servicemember to submit a certification providing sufficient facts to 

support the request for leave. Employees may not be asked to provide more information than allowed under the 
FMLA regulations 29 C.F.R. § 825.310. The district will maintain records and documents relating to medical 

certification, recertifications or medical histories of employees or employees’ family member, created for FMLA 

purposes, as confidential medical records in separate files from personnel files and in accordance with 29 C.F.R.  

§ 1630.14(c)(1), if the Americans with Disabilities Act applies. 
 

Section 1 

 
Part A: Employee Information 

 

Complete the employee and covered servicemember information below before giving this form to your family 

member or his/her medical provider. 

  

District Name and Address 

 

Name of employee requesting leave to care for covered servicemember: 

  
 First Middle Last 

 

Name of covered servicemember for whom employee is requesting leave to care for: 

  
 First Middle Last 

 
Relationship of employee to covered servicemember requesting leave to care for: 

 

 Spouse      Parent      Child     Next of kin 
 

Part B: Covered Servicemember Information 

 

1. Is the covered servicemember a current member of the regular Armed Forces, the National Guard or 

Reserves, or a veteran?   Yes    No 

If a current servicemember, please provide the covered servicemember’s military branch, rank and unit 

currently assigned to: 
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If a qualifying veteran, when was the date of discharge?   
Is the covered servicemember assigned to a military medical treatment facility as an outpatient or to a unit 

established for the purpose of providing command and control of members of the Armed Forces receiving 

medical care as outpatients (such as medical hold or warrior transition unit)?    Yes    No 

 

If yes, provide the name of the medical facility or unit: 

  

2. Is the covered servicemember on the Temporary Disability Retired List (TDRL)?   Yes    No 

Part C: Care to be Provided to the Covered Servicemember 

 

Describe the care to be provided to the covered servicemember and an estimate of the leave needed to provide the care: 

  

  

 

Section 2: 

 

(For completion by a United States Department of Defense (DOD) Health Care Provider or a Health Care Provider 

who is either: (1) a United States Department of Veterans Affairs (VA) health care provider; (2) a DOD TRICARE 
network authorized private health care provider; (3) a DOD non-network TRICARE authorized private health care 

provider; or (4) a health care provider as defined in 29 C.F.R. § 825.125.) 

 
If you are unable to make certain of the military-related determinations contained below in Part B, you are permitted 

to rely upon determinations from an authorized DOD representative (such as a DOD recovery care coordinator). 

Please ensure that Section 1 above has been completed before completing this section. Please be sure to sign the 

form on the last page. 
 

Part A: Health Care Provider Information 

 

Health care provider’s name and business address: 

  

  

 
Type of practice/medical specialty:   

 

Please state whether you are either: (1) a DOD health care provider; (2) a VA health care provider; (3) a DOD 
TRICARE network authorized private health care provider; (4) a DOD non-network TRICARE authorized private 

care provider; or (5) a health care provider as defined in 29 C.F.R. § 825.125. 

 
Telephone: (         )      Fax: (         )       Email:   

 

Part B: Medical Status 

 

1. Covered servicemember’s medical condition is classified as (check one of the appropriate boxes): 

 (VSI) Very Seriously Ill/Injured – Illness/Injury is of such a severity that life is imminently 

endangered. Family members are requested at the bedside immediately. (Please note this is an internal 

DOD casualty assistance designation used by DOD health care providers.) 

DELETE
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 (SI) Seriously Ill/Injured – Illness/Injury is of such severity that there is cause for immediate concern, 
but there is no imminent danger to life. Family members are requested at bedside. (Please note this is 

an internal DOD casualty assistance designation used by DOD health care providers.) 

 Other Ill/Injured – A serious injury or illness that may render the servicemember medically unfit to 

perform the duties of the member’s office, grade, rank or rating. 

 None of the above. (Note to employee: If this box is checked, you may still be eligible to take leave to 

care for a covered family member with a “serious health condition”. If such leave is requested, you 

may be required to complete the form Certification of Health Care Provider for Family Member’s 
Serious Health Condition.) 

 

2. Was the condition for which the covered servicemember is being treated incurred in the line of duty on active 

duty in the Armed Forces?   Yes    No 

If no, did the condition exist before the beginning of active duty and aggravated by service in the line of duty 

while on active duty?   Yes    No 

 

3. Appropriate date condition commenced:   

4. Probable duration of condition and/or need for care:   

5. Is the covered servicemember undergoing medical treatment, recuperation or therapy?   Yes    No 

If yes, please describe medical treatment, recuperation or therapy: 

  

  

Part C: Covered Servicemember’s Need for Care by Family Member 

 

1. Will the covered servicemember need care for a single continuous period of time, including any time for 

treatment and recovery?   Yes    No 

If yes, estimate the beginning and ending dates for this period of time:   

2. Will the covered servicemember require periodic follow-up treatment appointments?    Yes     No 

If yes, estimate the treatment schedule:   

3. Is there a medical necessity for the servicemember to have periodic care for these follow-up treatment 

appointment? 

 Yes    No 

4. Is there a medical necessity for the covered servicemember to have periodic care for other than scheduled 
follow-up treatment appointments (e.g. episodic flare-ups of medical conditions)?   Yes    No 

If yes, estimate the frequency and duration of the periodic care. 

  

 

 

    
Signature of health care provider  Date 
DELETE




